Asam Pedas Ikan Pari
Posted in
Labels:
food
|
Bahan-bahan
1600g ikan pari (dipotong enam)
1 tangkai bunga kantan (dipotong dua)
2 tangkai daun kesum
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
jus asam jawa (30g asam jawa dicampur dgn 1 liter air)
Tumbuk
6 batang lada merah
3 batang lada kering
1 sm kunyit hidup
1 sudu makan serai yg dihiris
4 hiris lengkuas
setengah biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sudu teh ketumbar
setengah sudu teh belacan
Cara-cara
•Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar.
•Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit.
•Masukkan bunga kantan yang dipotong dua serta daun kesum.
•Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
•Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga kantan yang dihiris halus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Asam Pedas Ikan Pari"
Post a Comment